Interview met tante Sidonia over de Rode Pijl
Tante Sidonia in de steenbakkerswijk Hellegat

Interview met tante Sidonia over de ‘Rode Pijl’

Tante Sidonia herinnert zich de ‘Rode Pijl’ van de jaren ’80. In 1986 flitste ze met de teletijdmachine van prof. Barabas terug uit het verleden, vlak naast de ‘Rode Pijl’ (zie afbeelding hieronder). Dat moet ongeveer 40 jaar geleden zijn zegt ze.

Tante Sidonia: ‘In 1986 waren wij Lambik kwijt. We moesten hem zoeken in het verleden van de steenbakkerswijk Hellegat. Dat was een schrijnend avontuur. Ik zag hoe de industrie de Rupelstreek in het verleden en het heden treft. Ik kan mij nog altijd verschrikkelijk opwinden over de erbarmelijke omstandigheden waaronder mensen moesten werken in de steenbakkerijen. Maar ook over de stortbaronnen die, wanneer de steenbakkerijen sloten de bevolking teisterden met radioactief gipsafval, asbest, vliegas, huisafval, chemisch afval. En vandaag het PFAS-schandaal… Maar goed dat jullie een feest organiseren: Vlaanderen stortvrij op 13 mei aan de ‘Rode Pijl’ in Boom.’ ‘Ik kom af’ zegt ze.

Tante Sidonia aan de 'Rode Pijl' anti-stort monument

Vandersteen, W. De Hellegathonden in SUSKE en WISKE, eerste druk nr 208, november 1986

40 jaar anti-stort monument

40 jaar Anti-stort Monument ‘Rode Pijl’

ALR voerde actie (1970-1980) tegen het storten van huisvuil, radioactief gipsafval, asbest, vliegas. Actievoeren helpt want In 1983 verkreeg de Rupelstreek een stort-stop. De Rode Pijl symboliseert de stort-stop. 40 jaar later, op 13 mei verenigen we terug aan de ‘Rode Pijl’ in Boom. Nu omwille van de nieuwe stortterreur in Vlaanderen met chroom 6, PFAS, arseen en ander gevaarlijk industrieel afval. Van Kortemark, over Ronse tot Antwerpen Linkeroever, Stabroek, Hoboken, de Rupelstreek, Steendorp verzetten ze zich tegen de storten. We organiseren ons voor onze gezondheid en vieren feest voor een stortvrij Vlaanderen.

51°04’58.7″N 4°22’28.2″E
51.082970, 4.374510

Ter hoogte van:
Hoek 76
2850 Boom

ANTI-STORT MONUMENT

Door AKTIEGROEP LEEFMILIEU RUPELSTREEK vzw ingehuldigd op 15 mei 1983 en opgedragen aan haar voorzitter Ward Borms uit erkentelijkheid voor zijn jarenlange strijd tegen de stortterreur.

De inscripties vermelden in universele taal waar de stortplaatsen zich bevinden. De RODE PIJL waarschuwt voor het gevaar in de grond.

ONTWERP : Paul DE NIEL